Badrumsrenovering – så här lyckas du!

Ett nyrenoverat badrum är bland det härligaste som finns. Samtidigt är badrumsrenovering ett av de mest komplicerade hemmaprojekten, och beroende på vilka förberedelser du gör så kan det antingen bli en rolig eller besvärlig process. Vi vill hjälpa dig att uppnå det förstnämnda och här kommer därför våra tips och tankar – så här gör du för att lyckas med badrumsrenoveringen i fem steg:

Steg 1 – Rätt förberedelser

En lyckad badrumsrenovering är en investering som ökar trivseln och marknadsvärdet i ditt hem. Så, hur gör man då för att lyckas med badrumsrenoveringen? Jo, först och främst måste du vara helt förberedd. Rätt förberedelser ger rätt förutsättningar, vilket i sin tur bäddar för bästa möjliga resultat. Oavsett om du bor i hus eller lägenhet är det viktigt att vara uppdaterad gällande regler kring både bygglov och bygganmälan. Ofta kan du behöva söka tillstånd om du vill flytta på avloppsplaceringar, eller om du vill ändra på badrummets befintliga storlek. Vill du veta mer? Här hittar du svaret på de vanligaste frågorna.

Vill du utföra badrumsrenoveringen på egen hand?

Då kan du behöva kontakta Byggnadsnämnden/Stadsbyggnadskontoret i din Kommun.

Funderar du på att anlita en professionell hantverkare?

Då kan du alltid låta dem ta hand om tillståndsbiten, så slipper du själv lägga tid och energi på allt byråkrati och pappersarbete. Vill du veta hur det går till? Vi berättar gärna mer, hör bara av dig.

Har du kollat med din BRF?

Det är värt att göra av två anledningar:

1. I bostadsföreningar finns det oftast regler för hur man som bostadsinnehavare ska förhålla sig till renoveringar av bland annat badrum. Varje BRF kan ha sina särskilda regler, så se till att kontakta styrelsen i god tid innan renoveringen.

2. I enstaka fall kan det även hända att en BRF går in och renoverar stammar samt badrum åt alla bostadsrättsinnehavare. Fråga därför föreningen om de planerar att utföra en renovering inom ett par år. Om så är fallet kan du på så sätt undvika en egen renovering i onödan.

Vill du passa på att göra annat när du ändå renoverar badrummet?

Då rekommenderar vi att du ser över stammarna och får klarhet i om det är dags att byta dem. I så fall kan du känna dig helt trygg med stammarna, och slipper samtidigt riva hela badrummet på nytt om dessa inte håller i minst 20-30 år till.

Har du funderat på att fräscha upp väggarna och taket?

Då rekommenderar vi att du passar på i samband med badrumsrenoveringen. Men, tänk på att rivning och bilning kan bilda sprickor i närliggande konstruktioner, väggar och ytskikt. Så, måla alltid efter att all rivning och bilning är utförd. Då får du bästa och snyggast resultat. Tips: Välj alltid en hantverkare som kan erbjuda en visualisering av ditt badrum innan arbetet påbörjas. Då får du en tydligare bild av vad hantverkaren kan leverera, vilket även ger dig ett bättre förfrågningsunderlag om du vill ta in offerter från fler hantverkare. Genom oss på Prestigo kan du smidigt boka en tid för att rita upp ditt badrum hos våra samarbetspartners Kakeldax eller GolvpoolenHör gärna av dig så berättar vi mer!

Kom ihåg: Ju bättre planering med inredning och placeringar, desto bättre koll får du på kostnader och desto enklare blir det att ta in bra offerter från olika hantverkare. Om du anlitar ett företag, låt dem hjälpa dig att skapa en riktigt bra checklista där du tydligt kan se vad du behöver tänka på innan du börjar välja ut kakel och inredning. Då blir det enklare och trevligare för dig att snabbt komma igång. Vill du veta mer? Här kan du se våra tidigare artiklar, med flera hjälpsamma tips gällande planering.

Steg 2 – Hitta rätt arbetsmodell

Det är alltid kul och givande att bygga och renovera på egen hand. Men vissa projekt ställer högre kvalitetskrav än andra och är därför extra utmanande. Om du låter ett proffs renovera badrummet slipper du själv ta ansvar för eventuella fuktskador, vilket är bra om oturen skulle vara framme och badrumsskadan skulle bli ett försäkringsärende. Med hemförsäkringen i åtanke, tänk på detta:

Certifiering är A och O.

Se till att proffsen du anlitar är behöriga, anslutna till BKR och kan ställa ut branschens mest ansedda våtrumscertifikat.

Meriter är alltid bra.

Se till att ta referenser på företagets tidigare arbeten. Finns det betyg från deras kunder? Ta även reda på vilka underentreprenörer som företaget kommer att använda i badrumsrenoveringen. Tips: Om du låter hantverkaren köpa in alla varor och allt material så är det också hantverkaren som tar ansvar för alla garantier. Det innebär att du slipper stå och reda ut eventuella garantifel med ovisshet i om det är hantverkarens eller produkttillverkarens garantiansvar som gäller. Dessutom kan hantverkaren ibland ge rabatt på inköpen av varorna och materialet, så det skadar aldrig att fråga.

Steg 3 – Skriv alltid avtal innan start

När du hittat en professionell hantverkare som känns bra är det dags att skriva avtal. Ett bra standardavtal är t.ex. Hantverkarformuläret 17. I avtalet bör det med fördel stå att du aldrig ska behöva betala något i förskott. Och för att undvika förseningar och framskjutna deadlines, avtala även in ett vite på 0,5-1% av kontraktssumman för varje försenad vecka (denna procentsats är en genomsnittlig branschstandard mellan företag).

Tänk även på att:

 Alla handlingar såsom våtrumsintyg, eventuella elsäkerhetsintyg och VVS-intyg (som baseras på ”Säkert Vatten”-installation) ska vara överlämnade innan du som kund betalar in de sista pengarna till hantverkaren. Det bör även stå inskrivet att ett sista belopp av kontraktet (t.ex. 10-20%) betalas ut efter en godkänd besiktning av arbetet. Se även till att försäkra er om att företaget ni anlitar hanterar ROT-avdraget. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

 Innan avtalsskrivning kan det vara bra att gå igenom (och gärna protokollföra) vilka eventuella kostnader som företaget anser skulle kunna tillkomma utöver det ni skakat hand på. Dessa kostnader kallas ÄTA (ÄndringsTillkommandeAvgående arbeten), och när du har koll på dessa kan du känna dig trygg och förberedd.

 En tydligt redogjord tidsplan är alltid att föredra. Dessutom är det viktigt att personkemin stämmer. Är hantverken tillmötesgående och mån om att du både ska förstå och känna dig trygg i situationen? I så fall har du hittat rätt. Frågor uppstår alltid, och lika ofta behövs svar. Se därför till att anlita en hantverkare som kan förklara allt som du känner dig osäker på. Då kommer hela badrumsrenoveringen att präglas av en öppen, trygg, trevlig och transparent kommunikation. För oss på Prestigo är detta A och O. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar.

Med rätt hjälp sparar du tid, pengar och energi

Vid val av en så kallad totalentreprenad ser hantverkaren till att sköta och administrera alla inblandade underentreprenörer, som t.ex. elektriker och VVS:are. Då tar det i regel ca tre veckor att renovera ett normalstort badrum (med standardval). Vill du istället ta huvudansvar och själv ordna med varje yrkeskategori för sig? Då kan du spara lite pengar, men badrummet kan ta mycket längre tid att utföra. Detta eftersom det så kallade samordningsansvaret ligger på dig som kund och inte på snickaren eller plattsättaren. Viktigt att hålla koll på: när du själv samordnar med olika företag i din bostad övergår automatiskt arbetsmiljöansvaret på dig som kund och privatperson. Det innebär att du får rollen som projektledare och därför behöver hantera all kommunikation i byggprocessen. Detta kan kännas överväldigande, och kvalitén kan således bli lidande. Hör gärna av dig, så berättar vi mer om totalentreprenadens smidiga fördelar.

Steg 4 – Nu kör arbetet igång

Börja med att täcka alla ytor som kan påverkas av damm. Detta är mycket viktigt, så se gärna till att sätta upp dubbla slussar. På så sätt minimeras byggdammets påverkan. Här kan du läsa mer om dubbla slussar.

Tips: Gör statuskontroller! Det är klokt att ta en avstämning efter rivning, just för att få klarhet i projektets framfart. Ha gärna följande frågor i åtanke:

Är det fortfarande möjligt att genomföra badrumsrenoveringen som det var tänkt?

Upptäckte hantverkaren asbest, fuktskador eller mögel?

Är konstruktionen annorlunda än det som var avtalat? Och i så fall, behöver något ändras för att badrummet ska bli godkänt?

Behöver ventilationen göras om?

Med konstruktionens och plånbokens bästa i åtanke, behöver placeringar ändras p.g.a. att eventuella rör, reglar eller annat är i vägen?

Kom ihåg att: Förbered dig på att det till en början kan bli lite dammigt och vara lite bullrigt vid rivningen. I vissa perioder behöver även vattnet eller elen stängas av. Be därför hantverkaren att säga till i god tid innan något stängs av, så att du smidigt kan planera din vardag runt själva renoveringen.

Färdig badrumsrenovering

Steg 5 – Badrummet är färdigt!

När den efterlängtade renoveringen är helt klar är det bara att njuta av det nya och fräscha badrummet. Eller? Mnja, först måste du kunna svara på två frågor:

1. Är du nöjd med resultatet?

2. Är badrummet besiktat? (antingen av dig själv eller med hjälp av en besiktningsman)

Om du kan svara ja på båda frågorna är det bara att gratulera! NU är ditt nya och fina badrum äntligen helt färdigt.

Prestigo hjälper dig gärna

Vi är utbildade och certifierade hantverkare med lång erfarenhet, och för oss är transparens och lyhördhet A och O. Därför är vi gärna med redan vid planeringsstadiet av din badrumsrenovering. Med vår experthjälp kan du komma igång snabbare, med rätt inredning och åtgärder. Det gör i sin tur att du sparar pengar och tid, samtidigt som du garanterar att badrummet får det efterlängtade lyft du eftersträvar – alltid enligt överenskommen tidsplan och budget.

Så, vill du komma igång?

Skicka gärna en förfrågan via formuläret nedan, så återkommer vi inom kort. Vi hörs!

För mer information – hör gärna av dig!

Vill du samtala på telefon eller att vi hälsar på? Kontakta oss via formuläret, så återkommer vi inom kort.