Dags att måla om huset?
Kul! Med rätt förberedelser och kunskap ser du till att målningen går snabbare och håller längre. En väl utförd ommålning gör underverk för husets träfasad och kan hålla i hela 15 år. I den här artikeln delar vi med oss av viktiga tips och råd som hjälper dig att både komma igång och lyckas med ommålningen av ditt hus.
Först och främst – varför behöver man måla om?
Färg är mer än bara fint. Det är också ett viktigt skydd mot väder och vind, som hjälper till att hålla husfasaden frisk och fräsch. Att måla om huset har alltså både estetiska och ekonomiska fördelar. Ju bättre en ommålning görs desto längre håller den och desto mindre underhåll kräver den. En väl utförd ommålning kan faktiskt hålla upp till 15 år! Kort sagt, att måla om på rätt sätt sparar både tid och pengar. Vi på Prestigo brukar därför säga att en bra ommålning av huset är en kostnadseffektiv investering i hemmet, som dessutom är vacker att se på.
Färgen skyddar träfasaden
När du målar om huset ser du till att din träfasad får ett avgörande skyddslager mot bland annat solens UV-strålar, regn, påväxt, sot och eventuellt saltstänk. Utan detta skydd slits fasaden betydligt snabbare, och kommer därför att behöva bytas ut i förtid. Att slarva med ommålningen kan alltså innebära en onödigt stor kostnad, som ofta är minst 3 ggr större än beloppet du betalar för att måla om fasaden med rätt färg på rätt sätt.
Kom ihåg: det är skillnad på trä och trä
Det finns träslag som har stor resistens mot röta. Dessa träslag är därför inte i lika stort behov av skyddande färg. De skyddas istället oftast med lack eller olja – antigen från start eller efter en viss tid, enligt instruktioner från tillverkaren. Cederträ, till exempel, är så pass motståndskraftigt att rötan inte har en chans. Träslaget behöver därför inte behandlas, utan blir med tiden silvergrått. Vill du helst behålla cederträpanelens naturliga, rödbruna ursprungsutseende? Då behöver träet oljas in innan uppsättning och sedan behandlas med jämna mellanrum. Har du en träfasad av furu eller gran som saknar ett yttre, skyddande färgskikt? Då kommer fasaden med tiden att bågna, gråna, spricka och slitas ut i förtid. Det gör i sin tur att den släpper in både vatten och solljus, vilket tär på väggkonstruktionen. Detta kan, med andra ord, sluta i en riktigt kostsam renovering. Summa summarum: en välmålad träfasad håller längre till en betydligt lägre underhållningskostnad. Att en ommålad fasad i regel uppfattas som snygg och fräsch är dessutom svårt att sticka under stol med.
Planering och förberedelser är A & O
Ju bättre förberedd du är, desto mer tid och pengar sparar du. För att kunna beräkna tidsåtgång och kostnader behöver du börja från början och besluta vilka ytor som ska målas. Vet du vilken färg du ska måla med? Ibland har man kvar färgburkar sedan sist, och vill man fortsätta med samma färg så är det i så fall enkelt att hitta rätt nyans. I andra fall kan det vara lämpligt att analysera färgen som ska målas om. Ta då med en färgflaga från husfasaden till din lokala färghandel – de är proffs och kan snabbt fastställa den nuvarande färgkvaliteten. Vill du kanske måla om med en helt ny, modernare färg? Oavsett så gör du alltid rätt i att välja den färgkvalitet som rekommenderas av färghandeln, eller din anlitade målare.
Ett proffs är en garant
En duktig målare kan även, på plats, fastställa vilken färgkvalité som sitter på din fasad inför ommålningen av huset. Sådan professionalism är en trygghet, men också en garant på snygg och hållbar ommålning med lång livslängd. Kom även ihåg att olika färgtillverkare har olika förfaranden gällande hur du bör måla, och med hur många strykningar du bör utföra. Det kan därför löna sig att höra med fler än en tillverkare innan du tar beslutet om färgleverantör.
Är färgen reglerad?
I vissa fall kan det vara så att du inte får byta kulör på huset då detta är reglerat i detaljplanen. För att vara på säkra sidan – ta reda på detta genom att prata med Byggnadsnämnden eller Stadsbyggnadskontoret i din Kommun.
Hur mycket underarbete krävs?
Oftast räcker det med en så kallad rengörighetsgrad 2, där all lös färg skrapas bort. I de fall där det finns för många lager färg sedan tidigare krävs antingen en gedigen renskrapning i form av en rengörighetsgrad 1, där all färg skrapas bort, eller i värsta fall ett fasadbyte. Ett bra tips är att kolla med en expert.
Budget och viktiga beslut
Vi är alla olika, med olika färdigheter – men alla förtjänar vi snygga och friska husväggar. För dig som är händig och har tid över behöver inte en ommålning av huset bli alltför tidskrävande. En ommålning av fasaden kan ta ca 30 till 60 min per m2 bruttoyta, inklusive fönster och dörrytor. Ju fler inner- & ytterhörn samt snåriga och svåråtkomliga ytor ditt hus har, desto längre tid tar det. Behöves ställningar resas på grund av höga höjder? Tänk då på att även detta tar sin tid, samt att monteringen kräver mycket noggrannhet och helst erfarenhet.
Räkneexempel
Tidsåtgång: Räknat på 45 min per m2, inklusive ställningsmontage till gavlarna = 105 timmar
Materialåtgång: Tvätt, grund- samt färdigfärg (premium) = 9 300 kr inklusive moms
Förbrukningsmaterial: Penslar (premium), verktyg, täckmaterial = 2 000 kr inkl moms
Ställningar: Två veckors hyra av ställningar på släp = 7 000 kr inklusive moms
Summa tid: ca 14 dagar, förutsatt att du målar 7,5 h per dag. Detta är dock exklusive restid till och från butiker.
Summa kostnader: ca 18 300 kr, inklusive moms men exklusive resekostnader till och från butiker.
Mycket att ta in? Vi förstår dig. Det viktiga är egentligen att du är medveten om det engagemang som krävs för att ommålningen ska ge det resultat du eftersträvar. Att måla om kräver nämligen rätt mängd tid, rätt material och hög noggrannhet. Utan detta kan ditt hus behöva målas om igen inom kort, och i värsta fall kan fasaden ta sådan skada att den i slutändan behöver bytas ut. Därför finns det tids- och kostnadseffektiva proffs som ser till att ommålningen alltid blir snygg och hållbar, precis som den ska vara. Vill du få ett uppskattat pris på ommålning från ett bra och erfaret måleriföretag? Klicka här och gör din egen kalkyl, så får du svar direkt.
Tänk på att: Enligt färgtillverkarna behöver temperaturen i regel vara minst 5 grader på natten, annars är det ej lämpligt att måla. Därför är det lämpligast att måla mellan ungefär maj och september. Luftfuktigheten spelar även roll för hur du målar – är den hög kan du behöva vänta lite längre innan du målar på nästa lager. Vill du veta mer? Prata med en färgexpert innan du påbörjar arbetet, så får du rätt instruktioner.
Detta behöver du för att måla om
Det är viktigt att vara korrekt utrustad inför ommålningen av huset. Här kommer en lista på material och verktyg som du kommer att behöva:
- Alg- och mögeltvätt
- Grundfärg
- Grundolja
- Färdigstrykningsfärg, för trä samt putsad fasad
- Specialfärger som till exempel rostskyddsfärg, snickerifärg samt plåtfärg
- Eventuellt lösningsmedel, om färgen inte har vatten som lösningsmedel
- Väderskydd, om det regnar eller är för varmt på ytan som målas
- Täck- samt markdukar
- Skyddsfolie och målartejp
- Skyddshandskar och skyddsglasögon
- Slippapper
- Tygtrasor
- Fog, kitt och spackel
- Extra tomburkar, ca 3 L med handtag
- Penslar i olika mängd och storlekar. Här är det valet av färgkvalitet och husytornas förutsättningar som avgör. Prata med en expert så får du snabbt rätt hjälp.
- Roller, handtag och eventuella förlängningsskaft
- Högtryckstvätt och tvättborstar
- Vatten, vattenslang och kopplingar
- Stege
- Rull- eller ramställningar, vid ståhöjd över 2 meter
- Fuktkvotmätare
- Färgskrapa samt blad till färgskrapa
- Stålborste
- Hammare och skruvmejsel
I vissa fall behövs även:
- Färgspruta, samt skyddsmask
- Speedheater
- Hård board-skiva
Tänk på att: Ju bättre kvalitet det är på dina penslar, desto bättre är i regel upptagningsförmågan. Detta resulterar både i längre livslängd för penslarna och en snabbare ommålning för dig. Men, glöm inte att ta hand om penslarna på rätt sätt – antingen genom att förvara dem i en medföljande förvaringslåda, eller genom att tätt vira in dem i en plastpåse i slutet av dagen. Eller så kan du ställa penslarna i en hink med färgens lösningsmedel. Detta hindrar penslarna från att torka ut, så att du direkt kan återuppta arbetet nästa dag.
Övriga delar av huset
Det finns många platser och områden på ett hus, och alla är lika viktiga att ha i åtanke inför en ommålning.
Till exempel:
- Fönster och dörrar
- Takkupor
- Grundsockeln
- Rännor och stuprör
- Foder och knutar
- Taksprång
- Vindskivor
- Fönsterbleck och plåtdetaljer
- Staket, stolpar och pelare
Undersök panelen innan du börjar måla
Inför en ommålning är det alltid bra om du undersöker panelen för att se om den fått rötskada på grund av dåligt skydd. Om så är fallet kommer du att behöva byta de rötskadade paneldelarna innan ommålning. Håll även utkik efter lösa brädor när du undersöker panelen – om något sitter löst kan du behöva hamra fast det. Gamla spikar kan även börja rosta, vilket bäst korrigeras med lite rostskyddsmålning. Vill du veta mer? Klicka här och ställ så många frågor du vill.
Som tur är finns experter
Att måla om ska vara en rolig och givande process. Antingen gör man det själv, vilket kräver ett högt engagemang och vissa uppoffringar. Eller så anlitar man experter, vilket kräver noggranna val. Här kommer 5 tips på hur du som kund gör för att anlita rätt måleriföretag:
- Välj ett företag som ger ett pålitligt intryck. Som även värderar transparens och har bra referenser. Hitta ett företag som i första hand ger rätt känsla i magen. För, kom ihåg – kvalitén på arbetet ska stå sig så länge som möjligt!
- Skriv ett avtal innan arbetet sätts igång. Ett vanligt Hantverkarformulär räcker oftast gott. Där finns det mesta man behöver tänka på – till exempel priser, hur långt arbetet får lov att ta, eventuella avtalade viten, betalningsplaner, med mera.
- Begär slutdokumentation och slutbesiktning. Det kan vara värt att låta besikta ommålningen innan hantverkaren får sin slutbetalning. Antingen besiktar du huset själv, eller så gör du det tillsammans med måleriföretaget. Det går även bra att boka in en besiktningsman som kommer ut och gör en bedömning. Kom ihåg: om det blir fler än en besiktning så bekostas alltid den första besiktningen av dig som kund. Alla resterande eventuella besiktningar bekostas av måleriföretaget. Ett annat bra tips är att använda denna manual, som är framtagen av branschen för att hålla rätt kvalité på utförda måleriarbeten.
- Följ upp arbetet. Du har även rätt att kalla till en så kallad 2-års-besiktning för att följa upp arbetet tillsammans med måleriföretaget. Oftast behöver du som kund boka in detta själv. Därför: lägg in det i kalendern direkt så blir det gjort!
- Två års garanti. Garantin på ett måleriarbete är i regel 2 år. I vissa fall kan en del leverantörer av material lämna längre garantitider. Därför: fråga alltid måleriföretaget hur det ligger till i just ditt fall.
Prestigo hjälper dig gärna
Vi är utbildade och erfarna målare, och för oss är transparens och lyhördhet A och O. Därför är vi gärna med redan vid planeringsstadiet av din ommålning. Med vår experthjälp kan du komma igång snabbare, med rätt material och åtgärder. Det gör i sin tur att du sparar pengar och tid, samtidigt som du garanterar att huset får den ommålning du eftersträvar – alltid enligt överenskommen tidsplan och budget.
Så, vill du komma igång med ommålningen?
Skicka gärna en förfrågan via formuläret nedan, så återkommer vi inom kort. Eller klicka dig vidare om du vill veta mer om vår process. Vi hörs!
För mer information – hör gärna av dig!
Vill du samtala på telefon eller att vi hälsar på? Kontakta oss via formuläret, så återkommer vi inom kort.