Panelbyte – så här gör du!

En frisk och fin ytterpanel är mer än bara snygg, det är också ett viktigt isolerande skydd mot väder och vind. Men för att du ska kunna byta, montera och måla panelen på egen hand krävs särskilda kunskaper och visst material. I den här artikeln förklarar vi hur du gör och vad du behöver för att lyckas med ditt panelbyte.

Vindskydd

Bakom panelen finns trästomme och värmeisolering. Innan panelen sätts upp behöver väggkonstruktionen skyddas med ett vindskydd. Vindskyddet har, som namnet antyder, uppgiften att hindra blåst och vind från att ta sig in bakom fasadskiktet. Utan vindskydd kan alltså värmeisoleringens egenskaper försämras. Vindskyddet bör dessutom ha en vattenavledande och vattenavvisande funktion, så att inte fukt tränger in i konstruktionen och isoleringen. Kärt barn har många namn, och i vindskyddets fall är det exempelvis: vindtät, vindpapp och vindduk.

Oavsett vilken typ av vindskydd du väljer är det viktigt att komma ihåg att skyddet både ska vara vindtätt och regntätt. Dagens moderna vindskydd brukar vara väldigt tunna och rullas ut som dukar. Det vanligaste sättet att montera dessa är att fästa dem i den bakomliggande träkonstruktionen. Det finns även en annan typ av vindskydd som kallas för vindskyddsskiva. Dessa skivor av gjorda gips och brukar vara 9 mm tjocka. Nackdelen med vindskyddsskivor är att de kräver mer monteringsarbete än vanliga vindskydd, men fördelen är att de även bidrar med ökad stabilitet till konstruktionen. Vill du veta mer? Hör bara av dig, och ställ så många frågor du vill.

När du målar om huset ser du till att din träfasad får ett avgörande skyddslager mot bland annat solens UV-strålar, regn, påväxt, sot och eventuellt saltstänk. Utan detta skydd slits fasaden betydligt snabbare, och kommer därför att behöva bytas ut i förtid. Att slarva med ommålningen kan alltså innebära en onödigt stor kostnad, som ofta är minst 3 ggr större än beloppet du betalar för att måla om fasaden med rätt färg på rätt sätt.

Luftspalt

När vindskyddet monterats bör en luftspalt byggas. Detta motverkar att fukt som tagit sig förbi panelen ska leta sig in i konstruktionen via infästningar. Därför behöver även en så kallad vertikal luftningsläkt monteras på vindskyddet innan den horisontella spikläkten monteras. På så sätt ser du till att vattnet som hamnar på ovansida av den horisontella spikläkten inte når vindskyddet, eftersom de två materialen inte har någon kontakt med varandra.

Tillsammans med panelen utgör luftspalten den så kallade ”tvåstegsprincipen”. Med denna princip hindras vattnet i två steg: av både panel och luftspalten. Det gör att vattnet inte når väggkonstruktionen. Tänk på att: Luftningsläkten ska fästas i träreglarna i konstruktionen med ett centrumavstånd på 600 mm. Detta förutsätter även att träreglarna i konstruktionen också är monterade med samma avstånd.

Tips: Ett alternativ till luftningsläkt är även att montera små distansplattor av board mellan vindskydd och spikläkt. Vill du ha fler tips? Hör gärna av dig!

Spikläkt

Nästa steg är att montera en horisontell spikläkt på luftningsläkten. Spikläkten ska monteras med centrumavstånd på 600 mm – detta då panelen kräver ett spikavstånd på just 600 mm. Spikläktens funktion är, som namnet antyder, en läkt som panelen ska fästas i.

Panel

När det är dags att montera träpanelen lär du märka att panelen ofta har en finsågad sida, vilket har som syfte att ge bättre fäste åt målarfärgen. De två vanligaste virkestyperna som används för träpaneler är gran och furu. Gran kan vara fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är en virkestyp som tar upp vatten långsammare än furu, vilket gör den mer beständig.

Vad gäller virkeskvalitet så rekommenderar vi G4-2 eller bättre. Då kan du vara säker på att virket är tillräckligt hållbart och beständigt. Tänk på att: När det är dags att måla panelen bör ytorna vara torra, fria från mögel och virkets fuktkvot bör inte överstiga 16%. Vi på Prestigo är professionella målare med lång erfarenhet av träpaneler. Hör bara av dig till oss, så ser vi till att du precis den expertis och höga kvalitet du eftersträvar.

Ytterpanelbrädor

När spikläkten är monterad är det panelens tur! Framsidan på ytterpanelbrädorna är finsågad, vilket gör den lätt att känna igen. Baksidan på ytterpanelbrädorna är hyvlad och ska därför ej målas. Så kom ihåg: Måla endast framsidan! Då kommer brädan att kunna andas och röra på sig på rätt sätt.

Framsidans två kanter brukar vara rundade eller fasade, vilket är en standardprofil enligt svensk standard. Vad gäller storleken på profilen så finns det enligt svensk standard två olika tjocklekar som är vanligast: 22 mm och 28 mm.När det gäller bredden är variationen större. Standardstorlekarna är då 95 mm, 120 mm, 145 mm, 170 mm och 195 mm. Dessa typer av panelbrädor kan användas både som så kallade ”bottenbrädor” och ”lockbrädor” vid val av lockpanel. Väljer du istället lockläkt? Då finns endast en standarddimension: 22 x 45 mm. Vill du veta mer? Tveka inte att höra av dig.

Se även till att kapa ändarna i trät nertill på panelen med en 15 graders lutning så att den yttre delen av panelen är längst ner. Detta för att virket inte ska vara mer utsatt för vatten än om de kapas jämnt och vattnet lättare kan rinna av.

Tänk på att: När bottenbrädan monteras bör denna sitta med ett mellanrum som gör att lockbrädan överlappar med minst 20 mm på vardera sida. Bottenbrädorna spikas centriskt, med ett maximalt avstånd på 1 200 mm. Lockbrädorna ska antingen dubbelspikas eller skruvas. Om du spikar bör spikavståndet vara mindre än 600 mm. Om du istället skruvar är det viktigt att se till så att skruvarna inte går igenom bottenbrädan. Väljer du lockläkt? Då bör denna spikas centriskt med ett maximalt avstånd på 600 mm. OBS: Panelen rör sig med tiden, vilket kan ge upphov till springor. Därför är det viktigt att du målar panelen en gång innan du sätter upp den – då slipper du se trä i springorna.

Tips: Vi på Prestigo rekommenderar att du använder varmförzinkade spikar. Dels har de lång livslängd, dels motverkar de rostbildning.

Målning

Nu är det äntligen dags att måla! Och det är en hel värld i sig. Här kan du läsa en utförlig måleriartikel – full av viktiga tips och hjälpsamma rekommendationer för dig som ska måla om.

Prestigo hjälper dig gärna

Vi är utbildade hantverkare och målare med lång erfarenhet, och för oss är transparens och lyhördhet A och O. Därför är vi gärna med redan vid planeringsstadiet av ditt panelbyte och din ommålning. Med vår experthjälp kan du komma igång snabbare, med rätt material och åtgärder. Det gör i sin tur att du sparar pengar och tid, samtidigt som du garanterar att huset får den omsorg du eftersträvar – alltid enligt överenskommen tidsplan och budget.

Så, vill du komma igång?

Skicka gärna en förfrågan via formuläret nedan, så återkommer vi inom kort. Eller klicka dig vidare om du vill veta mer om vår process. Vi hörs!

För mer information – hör gärna av dig!

Vill du samtala på telefon eller att vi hälsar på? Kontakta oss via formuläret, så återkommer vi inom kort.