Inred vinden och gör en god investering!

Äger du en lägenhet på högsta våningen i ett flerbostadshus? Då är det möjligt att du kan köpa loss vindsytan från föreningen och utöka din boyta. Om förutsättningarna är goda, kan det bli både en uppgradering av ditt boende – och en god vinstaffär för dig. Här berättar vi mer om hur du kan gå tillväga.

Kolla upp vinden

Antalet nya kvadratmetrar som du lägger till, påverkar det totala värdet av bostaden. Det lönar sig ofta att köpa, renovera och sälja en vindsyta. Boverket har regler kring hur man kan räkna ut boarean. Det är denna yta som räknas vid försäljning.

All golvyta som är minst 190 cm hög, räknas som boyta. Boytan vid snedtak räknas ut så här:

  • Från punkten där takhöjden är 190 cm kan man räkna med all golvyta som ligger inom 60 cm mot tak-vägg-vinkeln. Se bild nedan.
  • Vid takkupor, om takhöjden är mer än 190cm, kan hela golvytan fram till bröstningen räknas med. Se bild nedan.

När du räknar på golvytan, tänk på att den kan minska något. Isolering, paneler och annat material på både väggar, tak och golv kan göra att ytan krymper. Kontakta gärna oss på Prestigo för råd kring hur du mäter på bästa sätt.

Marknadspriset viktigt

Fråga din bostadsrättsförening om du kan köpa loss ytan och vad den kostar. Det är bra om du känner till marknadspriserna för kallytor i ditt område. Vi på Prestigo har bra koll på hur marknadspriserna för dessa ytor kan se ut. Du kan även fråga en kunnig mäklare. Då har du en bra uppskattning när du väl börjar förhandla.

Lönar det sig då? Priset för kallytan är en avgörande del i om projektet blir lönsamt. Tänk på att priset på ytan och byggkostnaderna är de två största utgifterna i investeringen.

Efter samtalet med bostadsrättsföreningen, kan du ta reda på försäljningspriset för boytan. Priset kommer vara en indikation på vilken summa du kan lägga på själva renoveringen. Marknaden är rörlig och det innebär alltid en risk att göra en investering med förhoppning om vinst.

 

Vad säger marknaden om priset för lägenheter i mitt område?

Det finns olika sätt ta reda på vad man kan förvänta sig att få betalt. På webben kan du få en grov uppskattning om prisläget i området, men det bästa sättet är att fråga ett proffs. Mäklare eller andra inom fastighetsmarknaden kan berätta mer om priser och marknadsprognoser. De kan också svara på frågor om värdehöjande åtgärder.

Fråga en erfaren firma

När du har köpt ytan är det dags att kontakta en byggfirma och be om en offert. Vi har erfarenhet av vindsinredningar och kan hjälpa dig genom hela byggprojektet. Du kan lämna önskemål om ytskikt, takkupor, balkonger, fönster och annat som kommer att påverka byggkostnaderna. I detta skede kommer informationen från mäklaren till nytta. Nu kan du väga in om det är ekonomiskt att göra specifika tillägg eller inte. Allt beror på hur försäljningspriset kan tänkas bli.

Gör en noggrann budget

För att du ska lyckas med ditt projekt, behöver du räkna in kostnader för bygglov, mäklare, arkitekt, kontrollansvarig, konstruktör med mera. Kalkylera kostnaderna och uppdatera under processens gång. Det är viktigt att du räknar i överkant och har en buffert på minst 15 % eftersom det kan dyka upp oförutsägbara utgifter innan, under och efter projektets gång. Det är även bra om du avsätter generöst med tid och engagemang för att det ska bli så bra som möjligt.

Lycka till!

*OBS. Innan eventuell överenskommelse och avtalsskrivning med din förening så är det viktigt att du ser till att din förening inte har klausuler och krav på garantier eller liknande som ställer högre krav än de standardavtalen som byggfirmor och konsumenter har mellan varandra. Entreprenörsavtalen mot konsument brukar baseras på Konsumentverkets regler. Anledningen till att denna kontroll är viktig är för att du som mellanhand med två olika typer av kontrakt kan hamna i kläm om det skulle bli garantiärenden i framtiden.

Så, vill du komma igång?

Skicka gärna en förfrågan via formuläret nedan, så återkommer vi inom kort. Eller klicka dig vidare om du vill veta mer om vår process. Vi hörs!

För mer information – hör gärna av dig!

Vill du samtala på telefon eller att vi hälsar på? Kontakta oss via formuläret, så återkommer vi inom kort.